pondelok 29. novembra 2010

Googlemánia....čo o nás Google vie ????

Hľadám, hľadáš, hľadáme....alebo...hľadali sme, hľadáme, budeme hľadať....môžeme si to nazvať ako len chceme, každý deň si musíme odpovedať na rôznorodé otázky. Ja som prvýkrát najviac ocenila googlenie práve vtedy, keď ma choroba prikvačila do postele a......vtedy sa to začalo. Nenazvala by som to závislosťou, skôr využitím možností, ktoré nám technika ponúka.

Pred pár rokmi - bolo to viac ako pár rokov :-) bola možnosť vytvoriť si www stránku rodinky a vtedy sa to rozbehlo. Moja polovička spravila web stránku našej rodiny - Winklerovci a súčasne sme si dali vyhľadať rodiny s rovnakým menom. Bolo ich naozaj neúrekom na celom svete....priznám sa, že presný počet si už nepamätám, ale bolo ich niekoľko stoviek. A prečo by sme si to nešpecifikovali ďalej, tak sme zadali naše krstné mená, potom roky narodenia, potom presný dátum, pridali sme mená našich synov a roky narodenia. Dosť ma šokoval výsledok....na opačnej strane zemegule - v Kanade - si žije rodinka ako my :-) Máme rovnaké mená - nemyslím  len priezvisko, ale aj krstné mená všetkých členov rodiny a súhlasili aj roky narodenia a pri manželovi aj mesiac a deň aj s profesiou :-)
A vtedy ma dostal google a stal sa súčasťou môjho života :-) Okrem bežného absorbovania informácií, ktoré sú nevyhnutné pre náš rozvoj a ďalší rast, googlime aj na vyučovaní - je to naozaj neoddeliteľná časť hodiny. Študenti sa na mojich hodinách aktívne podieľajú na jej priebehu, dosť často sú sami moderátormi hodiny a sami motivujú svojich kolegov, aby odpovedali na zadané otázky a väčšinou sú neznáme pojmy alebo pojmy, pod ktorými si mladí ľudia predstavujú niečo úplne iné ako to v realite je :-) Nielenže využívajú možnosti techniky, ale musia tiež čítať s porozumením a dokázať si vyvodiť vzájomné súvislosti a pomocou špecifikácie a upresňovania využívajú analyticko-deduktívne metódy.

Dalo by sa písať veľmi veľa, avšak správne zadané vyhľadávanie je viac ako dlhé články :-)

Googleniu zdar :-)

nedeľa 21. novembra 2010

SOS - náš priateľ každodenný

Veľmi sa mi páči skratka SOS - lebo neznamená nielen skratku pre slobodný a otvorený softvér ale aj skutočné SOS  a to nielen ako volanie o pomoc, ak sme mimo civilizácie alebo vo veľmi ťažkej situácii, ale je to aj záchranná vesta pre naše školy. Nie, nie je to prídel peňazí, ale je to niečo viac. Asi už tušíte, o čom chcem písať. Na jednej strane chceme dať našim študentom počítačovú gramotnosť....čo si budeme navrávať, dnes sa snáď pri každom pracovnom pohovore (okrem znalostí 2 cudzích jazykov, dlhoročnej praxe, mladého veku :-)...) vyžaduje znalosť práce s počítačom - a to nielen v základnom meradle, skôr ako aktívny užívateľ, avšak hneď na to sa začneme potýkať s otázkou financií. Veď si len tak spočítajme, koľko stojí kompletné vybavenie kompletnej pc-stanice a my ich potrebujeme minimálne 20...a to je len hardvérové vybavenie a ešte túto kopu techniky treba aj oživiť - teda vdýchnuť mu dušu softvéru. A ako inak, hneď kompletne - počnúc operačným systémom a končiac všakovakými aplikáciami na spracovanie textu, fotiek, tvorbu web stránok....
A tu je odpoveď - SOS - ktorý nám dáva nielen slobodu finančnú - a to je dosť dôležité v dnešnej dobe, ale aj možnosť rozhodnúť sa pre využívanie aplikácie bez nátlaku.


Práve pred otázkou inštalácie a využitia SOS sme sa prvýkrát stretli u nás doma, keď sme mojim rodičom dávali počítač, na ktorý bolo treba nainštalovať kompletný softvér, teda aj pripojenie na internet. Keďže nelegálny softvér sme zamietli a náš firemný by bol nelegálny pre mojich rodičov, tak odpoveď bola jasná - LINUX a Open Source. Zo skúsenosti môžem dnes povedať, že hoci moji rodičia už nosia 7 krížikov na chrbte, s SOS sa zžili, hoci predtým používali MS WORD, MS EXCEL...Áno, nepopieram, museli si zvyknúť na nové prostredie a možnosti, ale ak to zvládli oni, tak si myslím, že dnešní mladí ľudia s tým nebudú mať problém.


U nás na škole sa SOS vyžíva v širokom meradle. Keďže máme vcelku pekný počet počítačov na výučbu pre študentov - 29 kusov, bolo by asi veľmi nákladné zakúpiť originálny softvér, tak riešením APV bol práve SOS, Študenti si veľmi rýchlo a ľahko osvojili používanie Open Office, či už na spracovanie textu, tabuliek, prezentácií, úpravu fotografií. Vždy na úvodných hodinách sa rozprávame o vybavení pc technikou študentov doma a čím ďalej sa častejšie stretávam s tým, že klasický MS Office vymieňajú za Open Source.
Ako operačný systém stále využívame MS Windows.


Osobne si myslím, že OS Linux sa už čoskoro nebude využívať len ako OS serveru, ale stane sa bežným OS na výukových počítačoch.


Ak by som to mala zhrnúť, tak zo slobodného a otvoreného softvéru využívame :
  • kancelársky balík OpenOffice.org - spracovanie textu, tabuliek a elektronickej prezentácie (ale ten majú viac doma žiaci a prinášajú v ňom spracované zadania)
  • grafickú aplikáciu Gimp
  • na úpravu videa  Movie Maker
  • Irfan View - používajú žiaci na na úpravu fotografií a tvorbu efektov
  • Internetový prehliadač Mozila Firefox, Opera 
Na záver by som chcela uviesť pár výhod  a nevýhod SOS:
Výhody :
- sloboda ( možnosť kontrolovať softvér )
- možnosť výberu z viacerých alternatív
- Open source je aj dobrý nástroj na propagáciu.
Nevýhody :
- pri otvorenom softvéri môžeme len ťažko hľadať nejaké záruky - väčšina licencií obsahuje klauzulu, že  
vývojár, resp. komunita neručia za nič
- v otvorenom softvéri sa venuje menšia pozornosť grafickému rozhraniu aplikácií
- problémy môžeme nájsť aj v spojitosti s intelektuálnym vlastníctvom
- otvorený softvér sa príliš nevenuje reklame a marketingu a preto je niekedy ťažké
daný projekt nájsť a zistiť v akom je stave
- problémy v dokumentácii, ktorej tvorba nestíha za kódom.


Je len na nás, či si nájdeme cestu práve k takémuto druhu softvéru. Ja som ju už našla. Veľa šťastia :-)

utorok 9. novembra 2010

Upratujem, upratuješ, upratujeme :-)

Tak a je to tu....Nielen niečo spraviť a nechať tak, ale aj poupratovať treba :-) Ale, to nie je sťažnosť, len veselý začiatok:-) Keďže mám veľmi dobré motivátorky a mojich anjelikov ( Ľubku a Kvetku ), tak som sa do toho aj ja pustila
Najskôr som sa pohrala motívom a farbičkami a usporiadaním na blogu. Zvolila som jednofarebné pozadie, lebo moje písmenká a prejavy sú veselé a tie lepšie vyniknú takto :-)
Ešte pridám nové moduly a pár zaujímavých odkazov.....Takže dnes budem ešte pokračovať :-)
Tak už som opäť tu. Je to síce až na ďalší deň, ale predsa. Musím sa priznať, že anjel strážny nesklamal, VĎAKA :-)
Ale teraz k práci : Dnes som neumývala okná, ale pridala som kategórie mojich príspevkov, pár odkazov na zaujímavé stránky a zmenila som pozadie - podľa cítenia a rozpoloženia :-) A tu vznikla taká malá nezrovnalosť a tou je, že podľa mňa ešte tlačiť obrázok v hlavičke by rušilo celkový dojem blogu, preto som sa rozhodla nepridať obrázok do hlavičky.
Verím, že to nebude vadiť a pochopíte môj názor, že menej je niekedy viac ...
Ďalšou drobnosťou je označenie   príspevkov - rozhodla som sa ich rozdeliť zatiaľ na 2 kategórie - pracovnú a vzdelávaciu a to je ĎVUi a tá druhá hovorí niečo o autorovi.
Teraz sa ešte idem potrápiť s farbou písma, lebo si farbičky robia čo chcú a vôbec sa nezobrazujú ako ja chcem. Takže idem pracovať.
Farby sa rozhodli, že ma poslúchnu a ja som veľmi rada :-)
A ani hľadaania sa nevzdáte na mojom blogu - pridala som vyhľadávanie na webe.
Poslušne hlásim, úloha splnená - tak ako som to cítila a .... idem búvať. Dobrú noc. ? :-)

utorok 2. novembra 2010

Čo ma oslovilo :-)

  Komentár k blogom kolegov z ĎVUi

 Ako sa hovorí, " koľko ľudí, toľko chutí ", a to je asi nielen na živote, ale aj na blogoch kolegov veľmi zaujímavé :-) . Každý má niečo do seba a vypovie čo - to o jeho tvorcovi.

Takže po prečítaní viacerých blogov - inak, dobre sa čítali, by som rada poukázala aspoň na niektoré z nich.
  • Šport a ochota pomôcť-to som o kolegovi vedela už dávno - však jeho zaujímavé spracovanie blogu, ktoré ho ešte viac vystihuje, ako sa dá čítať medzi riadkami http://mirozavacky.blogspot.com/

  •  Pohoda, pokoj, príroda, fotky , nápaditosť......to všetko som našla na tomto blogu  http://stuby-it.blogspot.com/ - fotka urobí častokrát viac ako more slov :-) ....PS : Milujem bonsaje :-)
  •  Grafická úprava, nápaditosť a ....všetko má svoj zmysel, prehľadnosť a miesto - tak na mňa zapôsobil tento blog              http://camborka.blogspot.com/
Všetkým sa chcem poďakovať za inšpiráciu a naozaj som sem dala len malý kúsok z toho, čo som videla.

Síce vytvorenie blogu bolo povinné zadanie, ale konečne som sa k niečomu takému dostala, len by som si chcela niekde objednať za vagón času - nemáte mailovú adresu alebo link, kde by to bolo možné ???????